April 18 2024 21:12:17
Навігація
· Головна
· Статті
· Загрузки
· FAQ
· Форум
· Веб-посилання
· Категорії новин
· Контакти
· Фотогалерея
· Пошук
Зараз на сайті
· Гостей: 1

· Користувачів: 0

· Всього користувачів: 20
· Новий користувач: dima
Погода в селищі
Погода в Украине
Наша реклама

banner

banner

banner

За підтримки :
Історія виникнення наших Війтовець
Війтівці - селище міського типу Волочиського району Хмельницької області.

Війтівці (до 1972 року станція Війтівці) знаходиться в західній частині Волино-Подільської височини на відстані 20 км на схід від районного центру міста Волочиськ і 49 км від обласного центру міста Хмельницького.

Через Війтівці протікає мілководна річка Сорока, притока річки Збруч. В рельєфному відношенні територія смт Війтівці відноситься до вузькохвилястого рельєфу із зрідженою балочною мережею.

На території селища є залізнична станція, яка знаходиться на відрізку Волочиськ-Хмельницький Південно-Західної залізниці.

Територія населеного пункту становить 180 га.

В селищі є автобусна станція. Автобусне сполучення існує з містами Хмельницький, Волочиськ, Сатанів Городоцького району, Чемирівці, Білогір'я. Міського транспорту немає.

Станція Війтівці виникла в 70-тих роках XIX століття, коли на Україні після реформи 1861 року почалося будівництво залізниці Жмеринка-Волочиськ. На цьому місці було вирішено збудувати станцію. Народний переказ розповідає про те, що в цих місцях залізниця проходила через володіння поміщика Войтовича, який сприяв прокладанню залізниці та будівництву станції. Від його імені пішла назва станції .

В кінці XIX на початку XX століття поселення було малочисельним, тут проживали працівники залізниці і пошти.

Розбудова населеного пункту розпочалася після 1920 року, коли відгриміли останні залпи громадянської війни.

З 7 березня 1923 року по 3 лютого 1931 року станція Війтівці входила до складу Війтовецького району з центром спочатку у селі Війтівці, а потім у селі Купіль.

Відбудовчими роботами керували виконавчий комітет Війтовецької районної ради робітничих, селянських та червоноармійських депутатів і Війтовецький районний комітет КП (б) України .

В цей час встановився тісний контакт між робітниками станції та селянами навколишніх сіл: Криваченці, Порохня, Петриківці, Війтівці. В 1930 році робітники станції купили на власні кошти і подарували упряжному товаристві села Криваченці культиватор.

В 1925 році було створено підсобний пункт хлібопродуктів, який заготовляв зерно для держави.

В 1927 році було побудоване двоповерхове приміщення райспілки споживчої кооперації .

В 1928 році завершилося будівництво маслозаводу.

В 1929 році вступила в дію МТС, одна з найперших на правобережній Україні. Була збудована лікарня на 250 місць, бурякопункт.

Агрохімічна лабораторія МТС в 1940 році обслуговувала 18 колгоспів. За високі показники в роботі лабораторія була занесена в списки кандидатів учасників Всесоюзної сільськогосподарської виставки 1941 року.

Працівник МТС ентомолог Листочків Віктор Миколайович був занесений у Почесну книгу ВСГВ 1939 року за середню врожайність цукрових буряків в обслуговуваних колгоспах у 1938 році по 281 цнт з гектара. За даними перепису в 1939 році в селі проживало 539 чоловік.

7 липня 1941 року станція була окупована фашистськими військами і знаходилася у їх підпорядкуванні по березень 1944 року .

В період Великої Вітчизняної війни станція була повністю зруйнована. Деякі жителі селища тримали зв'язки з партизанами, окремі воювали в партизанських загонах.

Командиром партизанського загону ім.Щорса, що діяв на Хмельниччині, був Константинов Дем'ян Дем'янович, житель Війтовець.

В березні 1944 року селище було визволено частинами Радянської Армії. Командиру танкової бригади Дороніну Василю Олександровичу за визволення Війтовець було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Після війни в 1950 році було збудовано нове приміщення залізничної станції, відкрито 8-ми річну та вечірню середню школи робітничої молоді. У 1957 році побудовано цегельний завод. Навколо станції виросло нове селище. Було збудовано п'ять магазинів, перукарню, пошту, два клуби , а також механізовані всі трудомісткі процеси на хлібоприймальному пункті.

Автопарк “Сільгосптранс” був відділений у 1938 році від МТС. В 1950 році новатори автопарку при вивезенні цукрових буряків вперше на Україні застосували розгрузочні сітки. В 1957 році підприємство вже нараховувало 91 трактор, 32 зернових і 33 бурякозбиральних комбайнів. Тоді МТС обслуговувала 12 колгоспів з загальною площею 22536 га орної землі.

За трудові успіхи тракторист І.К.Губай в 1958 році нагороджений орденом Леніна.

Філія Волочиського райоб’єднання “Сільгосптехніка”, створена на базі МТС, яка була заснована в 1929 році, в 1958 році була реорганізована в РТС. В 1962 році обслуговувала 33 колгоспи.

Тракторний парк зріс до 377 тракторів загальною потужністю 8618 кінських сил, зернових комбайнів -101, автомашин - 298. Прибуток підприємства склав 36 тисяч 500 крб.

За допомогою підприємства побудовано клуб на 200 місць, лікарню на 25 ліжок, бібліотеку, аптеку, магазин, пологове відділення, гуртожиток, дитячий садок.

В 70-х роках в смт.Війтівці діяло 22 підприємства, в тому числі:

- автопідприємство;

- відділення “Сільгосптехніки”;

- хлібоприймальний пункт;

- кукурудзопереробний завод;

- цегельний завод;

- районна станція штучного запліднення тварин;

- бурякоприймальний пункт Наркевицького цукрового заводу;

- міжрайонна база облспоживспілки та ряд інших

В 1972 році у Війтівцях було створено селищну раду. Перший голова Війтовецької селищної ради Шелест Михайло Дем’янович.

В селищі працювала 8-річна школа, будинок культури, клуб, бібліотека, три підприємства побутового обслуговування, поштове відділення з телеграфом, сільське споживче товариство, 3 їдальні. Проживало 1459 чоловік.

В 1995 році неподалік селища на півдні поряд з трасою Хмельницький-Львів споруджено Курган Пам’яті на честь 700 солдатів та офіцерів 45-ої і 49-ої танкових дивізій, які загинули під час оборонних боїв 1941 року.

Є братська могила радянських воїнів, споруджена біля будинку культури у 1967 році, в якій захоронено 237 воїнів-визволителів селища Війтівці.

9 травня 2001 року в селищі Війтівці запалено природній газ. В 2006 році майже все селище газифіковане.

1 вересня 2001 року в селищі закінчено будівництво і введено в експлуатацію нову загальноосвітню школу І-ІІІ ст. на 180 учнів. В 2008 році в школі навчається 111 учнів.

В селищі працює дитячий садочок, який відвідує 25 дітей.

Діє лікарська амбулаторія, в якій працює 15 медичних працівників.

На 1 січня 2008 року в селищі Війтівці 427 дворів, населення 923 чоловік. В тому числі дітей дошкільного віку - 70, дітей шкільного віку-111, громадян пенсійного віку 430. З них українців 92-75%, росіян-2,56%, білорусів-0,27%, поляків-4,15%, інших-0,27%.

На території селищної ради діють такі підприємства, організації, установи та приватні підприємства:

- КП “Війтовецька” займається роздрібною торгівлею, громадським харчуванням, заготівлею лікарської сировини та металобрухту;

- ТВП “Заготівельник” займається заготівлею лікарської сировини, металобрухту, макулатури, проводить роздрібну торгівлю. На ДКУ надаються послугу населенню селища та ближніх сіл по переробці зерна на комбікорм та крупу;

- ВСАТ “Війтовецьке племооб'єднання“. Підприємство обслуговує три райони області - Волочиський, Білогірський та Теофіпольський по заплідненню худоби. Вирощує для власних потреб зернові культури та кормові буряки;

- ВАТ “Війтівці ХПП” проводить заготівлю зерна від сільськогосподарських формувань для зберігання та переробки;

- ТОВ “Агро-Юг” займається обробітком земельних ділянок, вирощують на власних землях сільськогосподарську продукцію;

- ТОВ “Метиз” виготовляє упаковки для трансформаторних підстанцій, працює метизний та столярний цехи;

- ТОВ “Онікс” (комбікормовий завод) займається заготівлею та зберіганням зерна, відгодівлею свиней;

- ШЕД-672 (Сатанів;

- ШЕД-647 (Хмельницький );

- Війтовецька залізнична станція;

- Дільниця РЕМ;

- Автозаправна станція ТНК;

- Автозаправна станція ВАТ “Ярмоленцірайагропостач”;

- Рота ДПС;

- Ветеринарна лікарня та аптека ;

- Лікарська амбулаторія;

- Автостанція;

- Відділення електрозв'язку;

- Відділення поштамту;

- Пожежна частина;

- Аптека;

- Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів;

- Будинок культури;

- Бібліотека;

- Дитячий садок.

В селищі підприємницьку діяльність здійснюють 23 підприємці. З них торгівельну діяльність продовольчими та промисловими товарами - 15 підприємств:

- підприємець Батарін А.Г. здійснює торговельну діяльність продовольчими, промисловими товарами, громадське харчування, технічне обслуговування автомашин, готельне господарство;

- підприємець Пйодь В.В.- громадське харчування, готельне господарство;

- підприємець Бохонок Б.В. - технічне обслуговування автомашин, транспортні послуги, столярні роботи;

- підприємець Міщук А.В. здійснює торгівлю товарами господарської групи, будівельними матеріалами;

- надаються послуги населенню по ремонту взуття, ритуальні послуги та перукарня

На території колишнього ВАТ “Війтівці РТП” Хмельницьким теплоцентром відкрито цех по виготовленню котлів опалення.



Видатні земляки селища Війтівці:

- Чорний Леонтій Ілліч – ректор Хмельницького регіонального університету підприємництва і права;

- Вітко Володимир Олексійович - головний консультант першого відділу секретаріату Президента України.



На території селища в 2008 році діють осередки політичних партій:

- партії БЮТ;

- Селянської партії України;

- Соціалістичної партії України;

- “Наша Україна”.
Коментарі
#1 | Vitaliy July 22 2011 21:52:52
помилочка-заправки є двіShockkko і ANP,а тнк немає.Чого не вкзазали що є музична школа......Angry
#2 | admin July 24 2011 02:08:01
Є необхідність написати для нашого сайту статтю "Історія та розвиток нашого селища"... Працюю наж цим... Просто, зараз хворію... ( дана статя була залишена користувачем sveta )
Коментувати
Для добавлення коментарів вам неохідно авторизуватись.
Рейтинг
Змінювати рейтинг можуть тільки авторизовані користувачі.

Божественно! Божественно! 0% [Не має логосів]
Дуже добре Дуже добре 0% [Не має логосів]
Добре Добре 100% [1 Голос]
Не погано Не погано 0% [Не має логосів]
Погано Погано 0% [Не має логосів]
Панель авторизації
Логін

Пароль



Забули свій пароль?
Замовте новий тут.
Опитування
Що змінилось у вашому відношенні до рідних та друзів за останній час?

Ми стали дуже близькі
Ми стали дуже близькі
25% [1 Голос]

Ми стали ближче
Ми стали ближче
0% [0 Голосів]

Стали більше довіряти
Стали більше довіряти
0% [0 Голосів]

Більше часу разом
Більше часу разом
25% [1 Голос]

Частіше зізвонюємось
Частіше зізвонюємось
25% [1 Голос]

Частіше згадуємо
Частіше згадуємо
0% [0 Голосів]

Майже нічого
Майже нічого
25% [1 Голос]

Нічого не змінилось
Нічого не змінилось
0% [0 Голосів]

Всього проголосувало: 4
Для участі в опитуванні ви повинні авторизуватись.
Розпочато: 26/02/2015 02:58

Архів опитувань
Переговірка
Ви повинні авторизуватись для можливості залишати повідомлення.

20/03/2016 18:50
Привіт всім Війтівчанам!

18/05/2015 21:07
ГЛУХО!..

09/04/2015 16:23
Є!..

06/04/2015 13:48
Альо! Є хтось живий?

16/03/2015 17:35
Підтримую... Cool

Сторінка згенерована за: 0.04 секунд - 40 здійснино запитів до бази даних 640,364 унікальних відвідувачів